Hoe krijg je de juiste studenten voor je masteropleiding?

Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) heeft FairMedia.tv gevraagd om met een voorstel te komen voor een serie promotievideo’s voor verschillende masteropleidingen die zij aanbiedt. Hieronder delen we welke overwegingen een rol hebben gespeeld om tot het nieuwe concept te komen.

Briefing

Selectie aan de poort wordt steeds strenger. Het doel is om niet alleen meer studenten, maar vooral ook de juiste studenten te werven. De juiste student op de juiste plek. Om uitval van studenten terug te dringen. Hoe doe je dat? Door ze heel goed te informeren over waar de master wel en niet over gaat. Aanvankelijk was het idee om 4 verschillende personen (een student, alumnus, docent en recruiter) aan het woord laten komen in een video van ongeveer 2 minuten. Dat is heel lastig. Om 4 personen inhoudelijk goed aan het woord te laten komen kom je al gauw uit op een video van 3 tot 4 minuten. Een goede video bevat immers ook een paar rustmomenten om te verwerken wat er wordt gezegd. Luisteren moet afgewisseld worden met alleen even rustig plaatjes kijken. De boodschap inhoudelijk goed, maar ook kort en krachtig overbrengen valt nog niet mee.

Overwegingen

De huidige tijd kenmerkt zich door een dagelijkse stortvloed aan visuele prikkels zoals foto’s en video’s. Vooral jongeren bekijken content via meerdere kanalen tegelijk. Denk aan YouTube, Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter, Linkedin, etc. Tijd is bovendien schaars. Iedereen heeft het druk. Mensen zijn daardoor eerder geneigd naar korte video’s te kijken dan naar lange video’s. De uitdaging is dus om content te maken die zich daarvoor leent. Lineair kijken is uit, interactief kijken is in. Mensen willen direct naar die informatie toe kunnen die voor hen relevant is.

Voorstel

Ons voorstel was om per masteropleiding 4 korte video’s te maken in plaats van 1 lange video. Voor iedere persoon een aparte video van ongeveer 1 minuut lengte. Als toekomstige master student kun je dan zelf bepalen welke video’s je wilt zien. Deze korte video’s lenen zich ook goed om verspreid te worden via allerlei social media kanalen. Het concept heeft de titel ‘THIS IS MY STORY’ gekregen. Iedere persoon vertelt vanuit zijn of haar rol en achtergrond iets over de betreffende masteropleiding. Geen brochuretaal of marketingverhaal, maar echte verhalen. Relevante informatie, om toch vooral de juiste studenten aan te trekken.

Bekijk hier het eindresultaat.